tirsdag den 1. februar 2011

Christian d. 1

Kong Christian 1.

 

Dronning Dorothea af Brandenburg

Christian 1. var den første konge af den oldenborgske slægt. Han var konge af Danmark fra 1448-81, af Norge fra 1450-81 og af Sverige fra 1457-64. Han var søn af greveparret Didrik den Lykkelige af Oldenburg og Hedevig af Holsten. Han var konge indtil Frederik 7.’s død i 1863.

Christian 1. valgt til konge
Christian 1. var greve af fyrstedømmet Oldenborg i Nordvesttyskland. Da Christoffer 3. af Bayern pludselig døde, før han havde nået at få børn, blev Christian 1. valgt til hersker. Han blev valgt til konge, fordi han seks genrationer tilbage havde en dansk konge som stamfader. Han blev valgt af rigsrådet, som bestod af vigtige adelsmænd. Kongen skulle dog lede landet i samarbejde med rigsrådet og følge rådets ønsker.

Han herskede over en af Nordeuropas stærkeste magter, Kalmarunionen. Unionen var en samling af landene Danmark, Norge og Sverige. Den varede fra 1397 til 1523. Med kroningen overtog Christian 1. også Christoffer 3.’s enke -den kun 18-årige Dorothea.

Rigsrådet i Danmark havde til start problemer med, at få Christian 1. valgt som konge i Norge. Det samme skete i Sverige, da deres rigsråd allerede havde valgt Finlands magtfulde statsholder, Karl Knutson Bonde, til konge. Han blev valgt til konge, fordi den svenske adelsmagt ønskede, at blive ligesom Oxenstierna-slægten. Det endte dog med, at Danmark sejrede og Christian 1. blev konge.  


Kilder:
http://www.danskhistorie.dk/personer/a_b_c/christian_1/

http://da.wikipedia.org/wiki/Christian_1.

http://www.danskhistorie.dk/personer/a_b_c/christoffer_3_af_bayern/

http://www.danmarkskonger.dk/konge34.htm



 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar